Houdbaarheid

De houdbaarheid is sterk afhankelijk van het product dat zich in de spuitbus bevindt. Een spuitbus met verf is en blijft, ook na gebruik, een gesloten systeem waardoor deze jarenlang, vaak wel 10 jaar, houdbaar is.

Voor andere producten in spuitbussen wordt in principe een houdbaarheid gegarandeerd van 2 jaar.

Bij nieuwe producten wordt in de regel een test van 6 maanden bij een bewaartemperatuur van 40 graden Celsius uitgevoerd. Door middel van extrapolatie (een chemische reactie verloopt bij 10 gr C temperatuurstijging ongeveer 2x zo snel) kan dan bij kamertemperatuur (20 gr. C) een houdbaarheid van 4 x 6 maanden = 2 jaar worden gegarandeerd.

Sommige producten hebben echter een kortere houdbaarheid, bijvoorbeeld slagroom (6 maanden), farmaceutische sprays of polyurethaanschuim (1-2 jaar). In die gevallen is de uiterste houdbaarheid middels een inkjetcode aangeduid op de onderzijde van de bus.

Na de gegarandeerde periode van 2 jaar is het mogelijk dat de spuitbus teveel drijfgas heeft verloren of dat de kwaliteit van het product wat achteruit is gegaan. In de praktijk blijkt echter dat in veel gevallen de kwaliteit ook na deze periode nog uitstekend is.